Nyheter i bostadsrättslagen från 1 januari 2023

Skarpare regler i bostadsrättslagen från 1 januari 2023

Det rättsliga skyddet för den som köper eller redan äger en bostadsrätt stärks från den 1 januari 2023. Den största förändringen för dig som bostadsrättshavare är att din rätt att bygga om i lägenheten begränsas. Redan tidigare har du behövt styrelsens tillstånd för att få lov att göra vissa renoveringar, men nu blir det fler ändringar som kräver tillstånd. Ska du renovera kök eller badrum är det i princip alltid tillståndspliktigt. Samma sak om du vill installera en kamin eller ta bort en bärande vägg. Alla ändringar som kräver tillstånd listas i bostadsrättslagens 7 kapitel, 7 paragrafen

Bifogat kan du ta del av en översiktlig redogörelse av lagändringarna kring vilka renoveringar som kräver styrelsens godkännande.

 

Renovering av bostadsrätter

Ägaren av en bostadsrätt har i dag relativt långtgående möjligheter att göra förändringar och renovera sin lägenhet. Något som förändras från 1 januari 2023, när tydligare regler införs om vad som gäller vid renovering av bostadsrätter. Fler åtgärder kräver nu uttryckligen tillstånd från styrelsen i bostadsrättsföreningen. Utöver ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, vatten, värme eller gas, kommer nu även ingrepp i ventilations- och rökkanaler samt eldstad samt åtgärder som påverkar brandskyddet utgöra en väsentlig förändring av en lägenhet.

 

Brf Brandsoldaten

För att ingen skall missa något och att vi som föreningen måste ha kännedom om vilka renoveringar som utförs i er bostadsrätt så att vi håller hög klass på våra installationer, har Brandsoldaten beslutat att från och med 1 januari så måste alla lämna in en Ansökan om renovering. Om ni skall göra någon enklare ommålning eller annat enklare underhåll, så självklart behövs ingen anmälan.

 

Men skall man till exempel renovera kök, badrum/WC så skall alltid en anmälan lämnas och godkännas innan arbetena påbörjas. Likt nuvarande lagstiftning krävs också föreningens tillstånd för åtgärder som innefattar ingrepp i bärande väggar, ledningar som tjänar fler än en lägenhet och andra gemensamma installationer.

Läs igenom bifogade underlag och spara i din lägenhetspärm.

Kravet på ansökan gäller från och med nu. Känner ni en osäkerhet om ni behöver lämna in ansökan så gör det för en gång för mycket än för litet.

 

Brf Brandsoldaten

Styrelsen